Jaunākās ziņas

Jaunākie komentāri

Arhīvi

Kategorijas

Meta

Totalizators un filmas            

Ir tāds teiciens: “Kas par daudz, tas par skādi”. To derētu atcerēties ne vienam vien azartspēlmanim, kuram galviņā nedarbojas bremžu sistēma. Tādos gadījumos azartspēles vairs nav izklaide, jauka laika pavadīšana, bet gan posts un negals. Par šādiem gadījumiem gan rakstīts laikrakstos, gan uzņemtas filmas, gan izdoti romāni, kas ne vienmēr ir ar laimīgām beigām.

Iespējams, reizēm derētu noskatīties kādu no šīm filmām vai izlasīt kādu no grāmatām par šo tēmu, lai it kā no malas pavērtētu arī savu attieksmi pret spēli totalizatorā vai arī pie ruletes galda. Lielākoties šāda satura filmas nav diez ko optimistiskas, jo galvenokārt stāsta par cilvēkiem, kuri jau nokļuvuši purvā, jo nav pratuši laikus apstāties.

Nenāktu par ļaunu, ja ikkatrs potenciālais kazino apmeklētājs vispirms noskatītos filmu “Spēlmanis”. Droši vien tikai retais zina, ka šī filma ir Latvijas un Lietuvas kopražojums, kas ceļu pie skatītājiem rada jau 2014. gadā. Par ko tad ir filma? Filmas galvenais varonis ir talantīgs ārsts Vinsents. Viņš strādā ātrajā palīdzībā, par ko ir saņēmis neskaitāmas uzslavas, goda rakstus, vimpeļus, bet… viņš ir arī azartspēļu atkarīgais.

Par parādu neatdošanu viņu regulāri vajā parādu piedzinēji, dažādi šaubīgi tipi. Kā būt? Vinsents rada pagrīdes totalizatoru, tajā viņš var izmantot arī savas mediķa zināšanas. Ārsts un viņa kolēģi azartiski iesaistās interneta totalizatorā. Taču tas ir neparasts totalizators. Tajā katrs var ielūkoties slimnieku lietās, slimības vēsturēs, ārstu atziņās un izmeklējumu rezultātos… Totalizatorā viņi slēdz arī derības uz lielām summām par to, kurš pirmais no slimniekiem dosies nebūtībā… Cik ciniski! “Pabaiss, ētiski apšaubāms stāsts…” — tā šo filmu novērtē kritiķe Dita Rietuma. Viņa arī atzīst, ka filma, no vienas puses, ir ļoti provokatīva, bet, no otras puses, vide, ko tā rāda ir ļoti reāla – mediķu zemais atalgojums pat vislabākos cilvēkus vienā brīdī var padarīt par robežu pārkāpējiem.

Interesanti, ka kino arhīvos atrodama vēl viena filma ar tieši tādu pašu nosaukumu “Spēlmanis.” Tajā filmas galvenais varonis ir Aksels Frīds. Viņš ir talantīgs angļu literatūras profesors, taču viņam ir nopietnas problēmas ar azartspēļu atkarību un parādiem. Kad viņš zaudē visu naudu, viņš to aizņemas no savas draudzenes, pēc tam vēl apzog savu māti un dodas uz katra spēlmaņa Meku — Lasvegasu –  ar cerībām visu atgūt atpakaļ.

Dzenoties pēc liela laimesta un iestiegot atkarību purvā, cilvēki paspēlē paši sevi. Labāk, lai šādi scenāriji paliek filmām, jo nav vēl izdomāts tāds totalizators, kurā varētu atgūt pazaudēto dzīvi.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *