Jaunākās ziņas

Jaunākie komentāri

Arhīvi

Kategorijas

Meta

CIK BIEŽI JĀTĪRA KANALIZĀCIJA?

Lai nākotnei aiztaupītu liekus tēriņus un galvassāpes, par visu pievadkomunikāciju tehnisko stāvokli un kvalitāti ir jārūpējas regulāri, pat pirms mājas celšanas. Šajā jautājumā īsti nav tādu faktoru uz kuriem pievērt acis ar domu, ka kaut kad nākotnē gan jau tas tiks sakārtots. Nedrīkst ignorēt pirmos problēmu vēstnešus, jo tas var novest pie daudz lielākām problēmām. Notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmai ir ne tikai loma katra cilvēka veselībai un sanitāru apstākļu nodrošināšanai, bet arī ekoloģiskas vides uzturēšanā. Ikdienā, mājsaimniecībā, dažādu darbību rezultātā tiek patērēts ļoti daudz ūdens, kas ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot antisanitārus apstākļus un neveidojot nepatīkamas situācijas, kad kanalizācija regulāri aizdambējas gan virtuvē, gan vannas istabā.

Privātmājām, visbiežāk, tiek piedāvāti divi risinājumi – septiķa vai bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ierīkošana(vairāk informācijas skatīt te – http://www.bio-kanalizacijas.lv/septikis/). Pilsētās dzīvojošajiem, kuri vēlas būvēt paši savu māju, var būt arī iespēja pieslēgties pilsētas kanalizācijas sistēmai, bet mazliet attālākos lauku rajonos šādu iespēju nav.

KĀDA LOMA IR GRUNTSŪDEŅIEM UN PAŠVALDĪBAI KANALIZĀCIJAS IZBŪVĒ?

Visbiežāk klienti izvēlas septiķi vai bioloģisko attīrīšanas iekārtu, jo centralizētais kanalizācijas mezgls ne vienmēr ir pieejams. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbības rezultātā rodas tehniskais ūdens, kas ir lietojams otrreiz. Pārstrādāto ūdeni ir iespējams izmantot dārza laistīšanai vai citiem tamlīdzīgiem darbiem. Arī tā tīrīšana neprasa lielu uzmanību, taču tai nepieciešams elektrības pieslēgums, kura patēriņš nav lielāks kā ledusskapim. Septiķa ierakšana zemē nozīmē divu vai trīs tvertņu uzstādīšanu, kurā ūdens tiek atdalīts no tā satura. Atdalīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti, tādēļ pāris reizes gadā jāizmanto asenizācijas pakalpojumi, kas septiķi izsūknē.

BIO KANALIZĀCIJAS UN SEPTIĶA PRIEKŠROCĪBS MĀJSAIMNIECĪBĀS

Pašvaldības noteikumi nosaka to, kādu attīrīšanas iekārtu ir iespējams izmantot. Ja 200 metru attālumā no būvobjekta atrodas centralizētais kanalizācijas vads, ir iespējams pieslēgties tam. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materiālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Neliela izmēra privātmājā vai vasarnīcā kā risinājumu var apsvērt septiķi, kas periodiski ir jāizsūknē, lai nepiesārņotu dabu. Lielākai mājai, kuru apdzīvo vairāk cilvēku, labs risinājums ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kur pārstrādāto ūdeni var izlietot saimniecībā, tādējādi ietaupot arī šādā veidā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *